Все повече горани казват, че са българи, недоволни са в Скопие

Македонската преса "алармира" за агитатори от България
22 мар 2012 11:03, Елка Василева
99
Все повече горани казват, че са българи, недоволни са в Скопие
Горани на Гергьовден в село Вранич в Косово близо до границата с Македония. Снимка: архив, Reuters

"Българско гражданство за 3-6 месеца, български паспорт за по-малко от година и студентски стипендии в София и Пловдив. Това предлагат на македонските горани български агитатори, които отиват в регионите Гора и Средачка Жупа в Косово, за да убеждават хората там да се самоопределят като българи". Това пише македонският вестник „Дневник“ в публикация под заглавие „Агитатори карат гораните да взимат български паспорти“.

Гораните или горанците (друго самоназвание - нашинци или нашенци) са малка помашка общност. Това са помаците на Шар планина, потомци на етническите българи в Косово и Албания. Още в началото на XX век етнографите Васил Кънчов и Йордан Иванов ги описват като българи.

Според Авния Рахте, председател на Македонско-горанското дружество, цитиран от вестника, над 100 горани вече са взели българско гражданство, като от тях 40 били от македонската общност. 

„Все повече хора казват, че са българи и ако не се вземат мерки, всички нашенци ще започнат масово да вземат български паспорти“, казал Рахте.

Още по темата

Той обяснил, че от София идвали двама представители, които убеждавали гораните да се самоопределят като българи.

„Обикновено идват за няколко месеца. Сега се очаква да дойдат в Гора в началото на май. Идва една представителка заедно с адвокатка и им казват на хората, че всичко, което трябва да направят, е да подпишат документите. Адвокатката върши цялата работа. Превозът се организира с микробуси, които пътуват за България всяка седмица“, обяснява Рахте.

Той добавя, че в Гора има 18 села, така че не можело да се знае колко хора отиват за български документи.

От Македонско-горанското дружество казват, че в Средачка Жупа е открита и канцелария на Дружеството на българите мохамедани, откъдето твърдят, че са ислямизирани българи, пише още македонският „Дневник“.


Преди ден пък сръбският вестник „Курир“ писа, че България крадяла граждани на Сърбия. Става дума за вземането на българско гражданство от хора от западната ни съседка. В публикацията обаче никъде не се посочва, че в Сърбия има българско малцинство, тоест българи, които сега получават и наше гражданство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
10
 
! Отговори
Българин=Тракиец преди 12 години
За Тракийските хроники думата сензационно е твърде слаба! Всеки считащ себе си за родолюбец би трябвало да има в дома си този сборник от исторически летописи, както История Славяно-Българска. Това е книга, явяваща се като завършек, корона на започнатото, както от Паисий Хилендарски, така също от Д-р *** Ценов и други истински, некорумпирани радетели на българщината. В книгата са извадени на светло и в пълнота, чрез древните документи, тайни или изопачени факти от нашата история. Тя предоставя цялостната Визия относно ролята и мястото на българския (тракийски) народ в световната история, като един БОГОИЗБРАН и БОГОПОСВЕТЕН народ от най-дълбока древност. Чрез това дава възможност да променим от тук насетне хода на историята за бъдещите поколения в посока на благополучие, както е било по времето на Благодетелите Терес, Спарадок, Ситалк, Севт I, Буревеста, Кубрат и Аспарух..
56
1
 
10
 
! Отговори
в преди 12 години
Конституцията на република БЪЛГАРИЯ не дели БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ на происход и религия . Кратко и ястно е записано напълно изчерпателно . Кои бил христянин мюсюлманин или от незнам си какъв влашки происход на село на мегдана или на пеиката пред блока . Там си решаваите душевните терзания . И на саме на публично място такива спорове не са актуални
55
2
 
20
 
! Отговори
арамия преди 12 години
А добро утро. Това не е таина от две години . Никито се изпусна даже ,,че започваме инвазия във западните балкани.,,По принцип на нас във България точно такива хора ни трябват мирни,работливи ,добри .Те няма да идат да живеят по градовете ,ще искат по селата ,земеделие ,животновъдство от това разбират хората . Не само паспорт ами и да ги оземли държавата . Били мюсюлмани на кои му пука бе да бачкат и да си живуркат на спокоистви и за тях трябва да има място под слънцето
54
2
 
15
 
! Отговори
до 82 преди 12 години
Точно така, сякой "викенд" (каква хубава македонска дума!) българите от Албания посещават сънародниците си от другата страна на границата - както е било от столетия насам. Само че преди столетия на никой, който живеел на изток от Шар не му е хрумвало да се нарече "македонец". Излез от македонската виртуална реалност и заповядай в истинската действителност!
53
2
 
11
 
! Отговори
до Доброгорски преди 12 години
Така е, името "татари" е измислено от съветската историческа "наука". Точно както и името "македонци". Сталинистите създадоха и татарите, и македонците. Нали Сталин беше "баща на народите"? Така че татарите и македонците са братя по съдба - измислени народи.
52
2
 
7
 
! Отговори
до 79 преди 12 години
Цветна, тези хора не са граждани на Македония, а на Косово. Ако бяха граждани на Македония, отдавна щяха да са с промито съзнание.
51
1
 
9
 
! Отговори
Доброгорски преди 12 години
Името "татари" е измислено от сталинистите. Относно всички безумни писания за произхода на българите има генетично изследване от преди 2 г, където ясно пише, че монголоидния ген в бг земи е около 5-6%. За сравнение при германците досига 15%.Това обаче няма значение за братята промитомакедони, ясно е че българите са произлезли от македонците, а те са паднали от космоса. Да не забравяме и англичаните, които още Дарвин доказа, че имат маймунски произход. От любимата маймунка на А.Македонски.
50
0
 
5
 
! Отговори
до 4755 преди 12 години
Кога включите графа българин във "вашето" преброяване, тогава ще видим кой какъв е!
49
9
 
1
 
! Отговори
Стоичков преди 12 години
Ах... Tina,Tina...До Тошо имахте няколко различни истории написани от различни автори с различни подходи и "документи". Тошо заповяда да се пишат нови учебници по история, която е достоверна от 1945 до днес, а от днес за в бъдеще се подготовят нови книги по история, която ще бъде най-точната без фалшификати и добавяне на това, което е в полза на България и отнемане на това което не е в полза на българия и така новите генерации ще учат "нова българска история от възникването на България до днес
48
0
 
15
 
! Отговори
Tina преди 12 години
"Знайте, онези, които останат и които ще дойдат после, все ще се зоват българи.Никаква намеса от емисари няма.Нещата следват естествения си ход.Само "макетата" са слепи...
47
13
 
7
 
! Отговори
389 преди 12 години
Теа горани ако идат веднага ште ги разпознават в Булгариата да не са съвремени българи. Много са по бели за да приличат на истинскиte българи и много штее се различават от днешната мешавица не само с ромите на останалите българи.
46
21
 
10
 
! Отговори
4755 преди 12 години
Не дозволувате да ве лажат , секо викенд Македонците од Албаниа доааат по нашите пазари да продаваат и купуваат и не постои никаков сомнеж за нивната македонска национална определба...освен ако вадеето на ваш пасош го сметате за некаков успех .... ас лично знам Албанци од Скопе и Куманово кои смениа лични имиа само за да земат ваш пасош ......така да ...тоа ви е тоа .
45
0
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
До Гурбетчия. :) Компютърните специалисти работят легално и живеят легално в целия цивилизован свят, но просто тук получаваше по-висок жизнен стандарт (заплата/цени). Както и да е де на него природа не му трябва - само интернет и това е. Иначе само право да гласува май още няма :). А за песните ако си от родопите нищо чудно. Аз не съм от там и мога само да мечтая за такъв тип глас. Изнесете някой концерт с децата, пък ако съм там ще мина да ви чуя :)
44
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Da ne ostanem nakraia samo MIZIA i Sofiisko pole
43
2
 
21
 
! Отговори
Цветна преди 12 години
Можем само да се радваме, че тези хора - граждани на Македония - искат да се наричат българи.
42
2
 
7
 
! Отговори
Цветна преди 12 години
Който не е много наясно с историята и живота днес на гораните, може да прочете няколко книжки на Таня Мангалакова по въпроса. Ходила е и там, и при гораните в Косово и отразяването звучи доста обективно.Не са турци, нито албанци, макар че поради вярата си излежда има опити за тяхното албанизиране или турцизиране. А и при положение, че в столицата Скопие изглежда не им пука много за тези хора, нищо чудно, че се пишат и албанци, и турци.
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
EMI HORA SA ... ZASHTO V BULGARIA POSTOJANNO SE DELIM NA KAKVI LI NE..............
40
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българи, Хуни, Авари, Хазари са от Огурската расова група.Огурите са Oгузи т.е. западните Тюрки при които з е преминало в р,може и да не ви харесва ,но е така
39
5
 
2
 
! Отговори
antiES преди 12 години
do 67отиди в църква и кажи на попа че искаш да ти кръсти детето с името Атила,да видим дали ще го кръсти.След приемането на християнството ни сменят българските имена с християнски.Цар Баръс което е истинското име на царя а не Борис, става Михаил и така до ден днешен.
38
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
предатели не щем . предатели .