Граовците, населили ... региона на Пернишко са - прочети още в статията

За белите петна в историята на Пернишко и храма на семитите край село Гърло

 

Граовците, населили от същите стари времена региона на Пернишко са шопски клон на дакомизийците, отличаващи се със своя неповторима аура. Те имат уникално присъствие в софийската равнина. Затова трябва да припомним, че Шопите са известни с наименованията “полянци”; в района на трънско като “знаполци”; в пиротско и нишко като “нишавци”; в годечко и искретцко като “планинци”; в радомирско като “мраканци”; в дупнишко като “кекавци”; в кюстендилско - “потурнаци”; в самоковско - “кусаци”; в чипровско като “торлаци”,/които след Чипровското въстание са били разселени в различни райони за търсене на поминък/; в новоселско - “шаранодрешковци”; в пернишко и брезнишко като “граовци”. Търсейки връзката между граовци и агриани можем да добавим, че агрианите са роднини с дарданите. Според официалните исторически справочници, те са описвани като исконен народ от балтоилири, съставляващи основата на албанската етногенеза.
В учебниците по най-стара история пише, че “в началото на II хил. пр. Хр. в земите по средното течение на р. Струма се заселили племената пеони, агриани и дентелети/последните населявали земите в Кюстендилско/. Граовците са считани от някои наши изследователи като потомци на агрианите”.
 
Наименованието “граовци” според тази теория се е получило при палатализацията на наименованието а-гриани. А като разновидност на етнос, граовците са още по особени от шопите. “По дръпнати”. Отличават се с атлетичност, упорство, граничещо с фанатичен инат, с невероятното си чувство за хумор и ирония, с усет към бащиното огнище и дома, който боготворят, с неповторима обредност, песни, обичаи и хора като
“Граовското хоро”, което и до днес неправилно се интерпретира със “шопската сюита". Граовците са големи специалисти по правенето на боза. По този повод с тях се майтапили едно време шопите, казвайки за тях: “Заради това, че правят боза “едната им ръка е по-дълга”.
 
 
Продължението - последвай линка на заглавието!

 





{START_COUNTER}