Проучване: Отношенията между етносите у нас се влошават

40% от хората в България са нетолерантни към различните
18 дек 2011 13:32,
287
Проучване: Отношенията между етносите у нас се влошават
Снимка: Булфото

От 50 до 64 на сто от хората, принадлежащи към българското, българомохамеданското, турското и ромското население, както и към други етноси, смятат, че политическите борби у нас усложняват междуетническите отношения.

Тези данни са част от социологическо проучване "Масови оценки и нагласи по отношение на различията между хората, основани на произход, вяра, традиции и обичаи", проведено от агенция AFIS сред 1300 души от различните етноси у нас.

Според половината от запитаните отношенията между различните етноси са нито добри, нито лоши, като 38 на сто общуват с представители на други етнически групи по-рядко от два-три пъти седмично.

За 34 на сто от анкетираните, обаче, през последните години отношенията между етносите се влошават, като 40 на сто от запитаните възрастни са нетолерантни към различните.

Почти според всеки трети анкетиран малцинствата са интегрирани в малка степен в българското общество.

Близо 100% от запитаните отговарят, че биха жертвали живот, здраве и пари в името на семейството и децата си. На второ място поставят приятелството и любовта, на трето - Родината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още по темата: интеграция на етносите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
271
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Абе аз си мисля че сме твърде толерантни.Такива като ястреба ме карат да си мисля че трябва малко по твърдо да си отстояваме етноса пред тях и да изискваме повече от политиците което е най малкото което задължително трябва да направим.
270
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"като 40 на сто от запитаните възрастни са нетолерантни към различните."кажете го смело де!Става дума за азюличните от честните, различните от моралните, различните от работливите - и кои са това?Основно ***!общо взето обществото не понася 'тарикатите' дето са му се качили на главата!!!
269
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Из статията "Турски език" в Уикипедия -"...След като Кемал Ататюрк основава Република Турция, той учредява Турската езикова фондация, която има за задача да замени арабските и персийски заемки с нови турски еквиваленти. ." Т.е.- до този момент-1923-1924г., турците са използвали арабските писмени знаци и не са имали своя азбука, която да ползват и която да отговаря на спецификите на турският език:) А българите имат своя писменост от средата на 9ти век - е, пак ли това са глупости, Ястребе смешен?
268
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пост 283 е за ник "Ястреба"- ника с турското знаме- ама нещо не ми отговаря;)
267
0
 
0
 
! Отговори
До 262 преди 12 години
Вчера ти зададох простички 2 въпроса- кажи точните години или период от време, в коешто се създава турската/ а не тюркската;) / нация и кога се създава турската азбука- защо не им отговори, о велики 'философе':) Или до 1924 г. турците не пишеха с арабската азбука , защото нямаха СВОЯ писменост;) Кого лъжеш, кого заблуждаваш- нали си турчин- защо не си в Турция- всички турци много обичат Родината си- а ти защо не живееш в Истанбул, а във Бг.?:)
266
0
 
1
 
! Отговори
/ преди 12 години
Не сравнявам въобще *** с турците. Нямам нищо против Турция, ако се чувстват близки до България, какво ми пишат, че турци били хуните, ние, и така до Китай. Те стават като гърците, които ако можеха щяха да обявят и Рим за гръцка империя.Какви са тия хвалби какво е това нещо? Да Турция е икономическа сила в момента, но от Босфора на сетне картинката се променя драстчно.Българо-*** и *** е какво прави тук? Аз ли го бия да седи тук? Човек е там къде се чуства добре и удома, или греша?
265
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българина е толерантен и умерен човек,поради факта,че на Балканите сме много омесени и щем не щем си живеем мирно и кротко,някой иска да подпали етнически конфликти,ама това няма да се случи.
264
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еми нормално. Те българите от година на година стават все по-големи расисти и се мислят за най-великите и най-умните.Каквото и да ги питаш все *** са им виновни.Може да имаш 2 висши и да работиш в министерството, но ако си *** ще кажат че се не къпеш и се движиш с каруца. В гетата живеят по-малко от 1/3 от *** в Бг но няма значение това.Щом си *** би трябвало и ти да си в гето и да си мръсен и безработен и т.н.Как да се интегрираш при такива хора?Има още много неща за писане...
263
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Докато се толерират *** - елитния електорат на ГЕРБ, ще става и по-зле.Докато няма пари в бюджета за обикновения българин а *** ги "позлатяват", защото раждат на конвеер, така ще бъде.Докато българина е онеправдания в собстевената ни държава - така ще бъде!Да бъдеш "*** от Алабама", за да си живееш живота.*** политическа ***!
262
1
 
10
 
! Отговори
Габи преди 12 години
Не виждам защо отношенията между българи и *** ще се подобряват?! Тази сутрин даваха по телевизията протест на *** ако не се лъжа от Ботевград. Протестират ***, че вече 20 години досега в техните блокове (???) имало ток без да го заплащат, а сега взели та им спрели тока! Ще заприщват с *** пътя Мездра-Видин! Тези пък в Катуница на няколко пъти събарят надгробния паметник на премазания Ангел! И там родната полиция не може или не иска да хване гаврилите се с паметта на момчето! Докато 22 години управляващите се нехаят за тютюнопоризовдителите в Родопите, арабски мисионери вече ги зарибиха, вдигнаха навсякъде джамии и сега помаците се оперделят като турци! Ами първата ефективна мярка би следвало да бъде да хванат политиците от 1989 г. досега и да ги тикнат в затвора за извършено предателство спрямо нацията !
261
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От дълго време му чета коментарите на ястреба и много ме съмнява да е турчин. Много ме дразни знамето му но иначе е много интелигентен. Ако го дразнят малко буйства но има много умни неща в коментарите му дето ме карат да се замислям.
260
3
 
6
 
! Отговори
Julian преди 12 години
За *** е ясно, обаче омразата към турците и слагането им в един кюп с ***, това трудно го разбирам.Турците са трудолюбиви, плащат данъци като нас и не са по-криминално проявени от българите.Значи тази омраза идва от религията им или от събития станали преди над 130 години.
259
1
 
6
 
! Отговори
Julian преди 12 години
Сигурен съм че в себе си ястреб, въпреки злобните коментари към България се чувства по-близо до България от колкото до Турция, така е за много турци, те са израснали тук България е тяхна родина, а в Турция не ги приемат много добре, но ние българите с нашият шовинизъм ги караме да заемат такава защитна позиция.Мразейки другите етноси това не те прави по-голям патриот.
258
3
 
6
 
! Отговори
Мислещ българин преди 12 години
Де да бяхме като турците работливи и умни, но не сме. Единствено мислим за п*тка и ядене, нищо друго не ни вълнува и затова сме на това дередже - *** НА ЕС!
257
2
 
3
 
! Отговори
georgi преди 12 години
Ястребчето излязло от клиниката, даже може и да пише-браво....сега трябва и да поумнее но този процес изисква повече време.
256
10
 
8
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
До 268/9 - "tutchin *** vse edno " -------- Чедо гиздаво еврепейскосъюзно, с тази ваша неграмотност и тъпотия, не в ЕС, в Галактичния съюз да влезете, пак патки ще пасете и *** ще лижете! За съжаление, такава е съдбата на булгаромангалите! Както са казали "Ум царува, ум робува, ум патки пасе!"
255
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
tutchin *** vse edno
254
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
kato vidiaxa che ne gi iskat u evropata veche ne6tat ma da si varnat bg pasportite i tam v anadola
253
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
GEURI
252
9
 
8
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
До 265 - Разбира се, че нямаме работа в ЕС. Ние не сме с робско съзнание като българите, да умираме от желание да слугуваме! А ти как си, наслаждаваш ли се на европейскосъюзния? ;-)